08.09.2012 23:30

Bible očima světa, svět očima Bible (Polička, 15. 9. - 11. 11.)

Nedaleko Proseče, v Poličce, v Centru Bohuslava Martinů začala v sobotu 15. září zajímavá interaktivní výstava. 

"Výstava je připravena ve spolupráci s Českou biblickou společností, Klubem Ámos Ostrava, Farností Českobratrské církve evangelické v Poličce, Římskokatolickou farností - děkanstvím Polička, Apoštolskou církví – sborem Polička a Sborem Církve adventistů sedmého dne Polička. 
Všichni známe pojmy: začalo to u Adama, David a Goliáš, silný jako Samson, betlémská hvězda, Kristus porazil smrt apod. Kostelní výzdoba, obrazy z galerií i literární příběhy čerpají z Bible a zároveň ji ilustrují. Výstava se biblickým tématem zaobírá obšírně a je na jedné straně hravá, na druhé straně představuje vzácné muzejní poklady.
V první, interaktivní části, mohou návštěvníci nahlédnout a aktivně se zapojit do všedního života před tisíci lety. Napíší své jméno v řečtině či hebrejštině, podívají se do domku z doby Ježíše Krista, vyzkoušejí si mlít obilí. Na panelech ve tvaru svitků se dozví řadu zajímavostí a v pracovním sešitu si budou moci vyzkoušet svůj postřeh a znalosti. Putovní výstava byla připravena Klubem Ámos Ostrava s podporou Ostravsko – opavského biskupství. 
Druhá část výstavy představuje na 40 starých tisků, mnohdy bohatě ilustrovaných, z depozitářů poličského muzea – mimo jiné Bibli Melantrichovu (1549) a Bibli kralickou (1613). Zastoupeny jsou i rarity, které jistě zaujmou. Například Dürrerova Apokalypsa, Nový zákon tištěný řecky – tj. v biblickém jazyce, Evangelium sv. Matouše tištěné ve staroslověnštině, apokryfní Nikodémovo evangelium, osobní bible hudebního skladatele Bohuslava Martinů i jeho partitura Izaiášova proroctví. Představena bude i současná, velice početná a pestrá, česká překladatelská a ediční činnost ve vztahu k Bibli a to především díky podpoře České biblické společnosti. Čtenářský koutek je určen pro ty, kteří nespěchají. Zájemci budou mít možnost zapojit se do akce „Ručně psaná Bible“. Výstava potrvá do 11. listopadu 2012.
Po dobu výstavy bude probíhat pro veřejnost i školy řada přednášek a akcí, vztahujících se k tomuto tématu a to ve spolupráci s místními křesťanskými církvemi."

www.policka.org/detail/6548/Kultura/Centrum-Bohuslava-Martinu/VYSTAVA-BIBLE-OCIMA-SVETA,-SVET-OCIMA-BIBLE-/

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA