10.12.2014 21:58

Rodinná štědrovečerní pobožnost 2014

Introit: Zpívejte Hospodinu píseň novou, zpívej Hospodinu, celá země! Zpívejte Hospodinu, dobrořečte jeho jménu, zvěstujte den ze dne jeho spásu. Amen. (Ž 96,1.2)

Píseň: Čas radosti, veselosti – 293

Modlitba: Bože, původce všeho života, v této svaté noci nám zazářil jas tvého božského světla a my jsme poznali, že tvůj Syn se pro naši spásu stal člověkem. Dej, abychom toto tajemství ve víře pochopili a uchovali, dokud jednou nebudeme hledět na jeho nezahalenou slávu. O to tě prosíme skrze Ježíše Krista, tvého syna a našeho bratra, který s tebou a s Duchem svatým žije v našem středu nyní i navěky. Amen.

Čtení: Když se narodil Ježíš v Judském Betlémě za dnů krále Heroda, hle, mudrci od východu se objevili v Jeruzalémě a ptali se: „Kde je ten právě narozený král Židů? Viděli jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit.“ … A hle, hvězda, kterou mudrci viděli na východě, šla před nimi, až se zastavila nad místem, kde bylo to dítě. Když spatřili hvězdu, zaradovali se velikou radostí. Vešli do domu a uviděli dítě s Marií, jeho matkou; padli na zem, klaněli se mu a obětovali mu přinesené dary – zlato, kadidlo a myrhu. (Matouš 2,1–2.9–11)

Zamyšlení: Mudrci jsou lidé, kteří se zaradují, když najdou cestu k Ježíšovi. Přichází se mu poklonit. Krále Heroda před tím zdvořile vyslechli, ale královskou poctu mu nevzdali. Tu vzdali až dítěti v jeslích. A tím sami opravili, co řekli nepřesně, když se ptali: „Kde je ten právě narozený král Židů?“ On není jen král Židů. Ti mudrci nebyli žádní Židé, a přece se k němu jako ke králi přihlásili. Byl to najednou i jejich král. To dítě je, chce být a bude králem každého a všech.

Ze všech stran země k němu budou lidé hledat cestu, doptávat se na něj, a když jej naleznou, s radostí se mu pokloní. Vděčnost a úcta Bohu za Ježíšovo narození je i dnes tím podstatným, kvůli čemu slavíme Vánoce. Mudrci tuto vděčnost a úctu vyjádřili klaněním a obětováním vzácných darů bezmocnému novorozenci. My to v dnešní době můžeme vyjadřovat podobně, v duchu Ježíšových slov: „Cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili.“ (Mt 25,40).

Ale důležitá při tom všem je také motivace. Mudrci se zaradovali velikou radostí. Z této radosti se Ježíšovi klaněli a předkládali mu své dary. Proto bych nám přál, abychom směli během Vánoc prožít radost z toho, že jsme také našli cestu k Ježíšovi. Že jsme v něm rozpoznali svého laskavého krále, který nás vede do království Božího. Že i nám zazní jeho slova: „Pojďte, požehnaní mého Otce, ujměte se království, které je vám připraveno od založení světa.“ (Mt 25,34). Přál bych tedy nám všem, aby štědrý večer byl prostoupený radostí ze štědrosti Boží, která vzbuzuje štědrost i v nás. Amen.

Píseň: Tichá noc – 655

Požehnání: Požehnání Boha pečujícího Otce, požehnání Syna z Marie narozeného, požehnání svatého Ducha, který nás těší jako matka své dítě, buď s námi se všemi. Amen. 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA