17.12.2013 14:25

Rodinná štědrovečerní pobožnost 2013 (Židům 1,1–2)

Úvodní slovo: V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jediného Syna, abychom skrze něho měli život. (1 J 4,9)

Píseň: 293 – Čas radosti, veselosti

Modlitba: Bože, původce všeho života, v této svaté noci nám zazářil jas tvého božského světla a my jsme poznali, že tvůj Syn se pro naši spásu stal člověkem. Dej, abychom toto tajemství ve víře pochopili a uchovali, dokud jednou nebudeme hledět na jeho nezahalenou slávu. O to tě prosíme skrze Ježíše Krista, tvého Syna a našeho bratra, který s tebou a s Duchem svatým žije v našem středu nyní i na věky. Amen.

Čtení z Písma: „Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu.“ (Židům 1,1–2)

Zamyšlení: Je nějaký rozdíl mezi Božím promluvením k prorokům a Božím promluvením ve svém Synu? Především je tu určitá souvislost a návaznost. Stále je to Bůh, který promlouvá k člověku. Slovo je jako most mezi dvěma osobami. Skrze slova se osoby dorozumívají, slovy se mohu s někým na něčem dohodnout, ale přesto on zůstává tím, čím je a já také. Mezi rodičem a dítětem je ovšem vzájemný vztah založený daleko hlouběji než jen na slovním sdílení.

Bůh k nám promluvil ve svém Synu, když se Boží „Slovo stalo tělem a přebývalo mezi námi“ (Jan 1,14). Evangelista Jan takto shrnuje celou Boží činnost, jeho lásku k lidem, jeho styk s námi. Křesťanství je tedy náboženstvím slova, ne však nějakého prázdného tlachání, ne slova, které může být bezobsažným zvukem, ale slova, které se uskutečňuje, které se stalo viditelným a hmatatelným.

Učedníci Pána Ježíše jsou proto očití svědkové. Apoštolové šli do celého světa a vypravovali o tom, co sami viděli, čeho se jejich ruce dotýkaly. Bůh k nám totiž ve svém Synu promluvil viditelným způsobem. Tím, že se Syn věčného Otce narodil na zemi skrze lidskou matku, se Boží Slovo zařadilo do našeho rodu a do celého cyklu přírody. Bůh se tak stal součástí svého stvoření.

Tuto skutečnost slavíme o Vánocích, ale bylo by málo, kdyby to byla jen připomínka nějaké dávné události. Kristus se rodí také v našem životě a stává se tělem v našich skutcích. Tak rozumím výzvě apoštola Pavla: „oblečte se v Pána Ježíše Krista“ (Ř 13,14). Ježíš Kristus na nás má být vidět tak, jako je na nás vidět naše oblečení. I my, podobně jako Marie svým přitakáním Bohu, uskutečňujeme to, že se Boží Slovo stává tělem. Amen.

Píseň: 294 – Ó křesťané všichni

Požehnání: Boží Syn sestoupil mezi nás, abychom skrze něho měli přístup k Bohu Otci: ať nás Bůh skrze něho naplní svým pokojem a připočte nás ke společenství svých milovaných dětí. Amen.

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA