18.03.2020 14:14

Pokyny synodní rady k mimořádné situaci

Všem staršovstvům a seniorátním výborům Českobratrské církve evangelické V Praze dne 17. března 2020 č. j.: ÚCK/137/2020 Pokyny synodní rady k mimořádné situaci 

Milé sestry, milí bratři, 

vzhledem k omezením vyplývajícím z nouzového stavu v České republice se na Vás obracíme s následujícími pokyny: 

1. Ke dnešnímu dni, tj. 17. březnu 2020, platí, že na území České republiky je zakázán volný pohyb osob. Mezi výjimky z tohoto pravidla patří – krom jiného – výkon povolání nebo činností sloužících k zajištění individuální duchovní péče a služby, a též pohřby. Aktuální informace naleznete na https://koronavirus.mzcr.cz/. 

2. Upozorňujeme, že usnesení vlády ČR ze dne 15. března 2020 č. 215 (85/2020 Sb.) zrušilo bod I.1 usnesení vlády ČR ze dne 12. března 2020 č. 199 (72/2020 Sb.), podle něhož bylo možné konat náboženská shromáždění s účastí do 30 osob. 

3. Z toho vyplývá, že již nelze konat ani bohoslužebná nebo katechetická shromáždění s účastí do 30 osob, jakými jsou např. biblické hodiny, nebo setkání konfirmandů, mládeže, střední generace, seniorů. Je však možné, aby kazatel nebo starší v případě potřeby navštívil potřebného v jeho domácnosti. 

4. Nedělní bohoslužby v kostelích a modlitebnách jsou až do odvolání zrušeny. Online bohoslužby jsou více než doporučeny! 

5. Vzhledem k tomu, že omezení volného pohybu osob se zřejmě vztahuje i na pravidelné schůze staršovstev a seniorátních výborů, upozorňujeme na čl. 28 odst. 9 Jednacího a volebního řádu, podle něhož mohou tyto správní orgány v případě potřeby jednat a usnášet se i na dálku pomocí komunikačních prostředků. Prosíme, abyste vzhledem k mimořádným opatřením tuto možnost využívali hojněji. 

6. Sborová shromáždění jsou až do odvolání zrušena. Až to bude možné, staršovstva je svolají, přičemž dodrží všechny požadované náležitosti, vč. předepsaného počtu ohlášení při nedělních bohoslužbách. 

7. Sbory se až do konání sborového shromáždění řídí rozpočtem, který schválilo staršovstvo jako podklad pro jednání sborového shromáždění. 

8. Zprávu o hospodaření a účetní závěrku za předchozí rok sborové shromáždění projedná a schválí, jakmile to bude možné.

9. Pokud mělo sborové shromáždění zvolit členy staršovstva, podle § 9 odst. 3 církevního zřízení platí, že stávající starší vykonávají svůj úřad až do doby, kdy nová volba na jejich místo nabude platnosti. Sbor tudíž není bez staršovstva ani v případě, že starším již skončilo volební období. Jungmannova 22/9 P. O. BOX 466 111 21 Praha 1 +420 224 999 211 e-cirkev@e-cirkev.cz www.e-cirkev.cz 

10. Pokud mělo sborové shromáždění zvolit kazatele, ať již nového nebo stávajícího v opakované volbě, platí, že volba bude provedena, jakmile to bude možné. Synodní radou vydané pokyny k volbě zůstávají v platnosti. 

11. Pokud byl vydán pokyn k opakované volbě, platí i v tom případě, že kazatele nebylo možné zvolit nejpozději 5 měsíců před uplynutím doby, na kterou byl povolán. Volba se vykoná, jakmile to bude možné. 

12. Kazatelé, kteří jsou kandidováni v opakované volbě, zůstávají v úřadě, i pokud uplyne doba určitá, na kterou byli zvoleni. V případě potvrzení úspěšné opakované volby se bude na dobu jejich povolání nahlížet jako na nepřerušenou. V případě potvrzení neúspěšné opakované volby zaniká povolání kazatele ve sboru uplynutím kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž bude volba potvrzena. 

13. Kazatelé s nástupem na nový sbor do 1. 9. 2020 včetně, k jejichž volbě v novém sboru již synodní rada vydala pokyn – jedná se o čtyři případy – budou po obdržení souhlasného stanoviska staršovstva a seniorátního výboru v novém sboru jmenováni do úřadu synodní radou. Toto jmenování nahrazuje volbu, která se již konat nebude. 

14. Kazatelé, kterým uplyne doba povolání ve sboru, přičemž se již o další volbu neucházejí (např. z důvodu odchodu do důchodu), zůstávají v úřadě ve svém stávajícím sboru, ledaže včas požádají synodní radu o ukončení zaměstnaneckého poměru v církvi. 

15. Vzhledem k tomu, že zaměstnanci ÚCK pracují z domova, upozorňujeme, že příprava některých podkladů pro zasedání synodní rady může trvat déle. Synodní rada nadto nebude do odvolání vydávat nové pokyny k volbě, protože není jisté, že se volby budou moci konat v určeném termínu. Synodní rada i ÚCK každopádně pracují dál.

Sestry a bratři, věříme, že tyto pokyny přijmete s pochopením. Doufáme, že k situacím uvedeným v bodech 11 až 14 bude docházet pouze ojediněle, nicméně musíme být na ně předem připraveni, protože nevíme, jak dlouho mimořádná situace potrvá. Synodní rada se snaží maximálně dodržovat ustanovení církevního zřízení a církevních řádů, avšak v některých výše uvedených případech se od nich musela odchýlit, protože není zbytí. V případě dotazů k výše uvedeným bodům se, prosíme, obracejte na br. Adama Csukáse (pravnik@e-cirkev.cz / 734 864 470).

S bratrskými pozdravy synodní rada ČCE

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA