Jak se rodí čokoláda …
1. V tropických pralesech, kde je teplo a vlhko, se pěstují kakaovníky (Theobroma cacao l.). Kvetou žlutě a tyto květy uzrávají v kakaové plody.
Plod je oválný, 15-30 cm dlouhý, 8-10 cm široký, jeden váží i 500 g. Obsahuje 20-60 semen.
Z 6000 květů uzraje v plod jen 20 z nich. Dohromady váží asi 10 kg a dají se z nich udělat 2 kg kakaové hmoty.
Přichází sklizeň: boby je potřeba odseknout, rozříznout a vyloupat z nich kakaová semena. Boby se dále čistí, nechávají 3-5 dní fermentovat, suší se a ukládají do jutových pytlů. V nich plují lodí do čokoládoven v Evropě.
Velká část kakaa, které putuje do České republiky, je vypěstována v Ghaně a Pobřeží slonoviny. K pěstitelům se však dostane pouze zlomek z konečné ceny čokolády, takže si její chuti nemohou užít. V nutnosti snižovat náklady na pěstování kakaovníků zaměstnávají západoafričtí zemědělci až 250 tisíc dětí. Místo učení a her se ohánějí mačetou, pracují s chemickými postřiky apod. i 10 h. denně.
2. V čokoládovnách se kakaové boby praží v pecích při teplotě 120 C. Pak se roztloukají na malé kousíčky, ty se drtí, aby vznikla řídká kakaová hmota.
3. K výrobě tvrdé čokolády se míchá kakaová hmota s cukrem a zahřeje se. Směs se nalije do forem a zchladí. U mléčné čokolády se do směsi přidává ještě mléko.
—————
Kontakt
Farní sbor ČCE - ProsečČeskobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče
Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800
farář : 773 217 474
kurátorka: 607 605 736
prosec@evangnet.cz