06.06.2014 15:06

J 3,1-8 (Noc kostelů 23. 5. 2014)

J 3,1-8

Milí přátelé, pro začátek dnešní noci kostelů jsem zvolil přečtený oddíl z evangelia, protože obsahuje zmínku o tom, že Nikodém přišel k Ježíšovi v noci. Nevíme přesně, proč právě v noci, ale můžeme se to domýšlet. Jednou z možností je, že Nikodém se chtěl s Ježíšem setkat v utajení. Nechtěl, aby ho s Ježíšem někdo další viděl, protože by to pro něj mohlo být kompromitující. Nikodém byl vzdělaný a vysoce postavený muž, byl členem židovské velerady a Ježíš byl v té době, vnějšně viděno, potulný kazatel z nějakého galilejského zapadákova.

Pro Nikodéma bylo setkání s Ježíšem z nějakého důvodu důležité, ale bál se reakce svého okolí, měl totiž příliš mnoho co ztratit. Co by tomu řekli jeho kolegové z velerady, kdyby se dověděli, že jeden z nich, vážených učitelů židovského národa, jde za jakýmsi Ježíšem. Nikodém tímto setkáním riskuje ztrátu své vážnosti, možná i svého postavení, vlivu a pověsti. A tak přichází za Ježíšem v utajení, v noci. Na setkání s Ježíšem potřeboval tmu noci, aby nikdo neviděl, za kým jde. Noc nabízí setkání s Ježíšem inkognito, tedy nepoznaně. Noc chrání jeho soukromí.

Druhou možností, proč Nikodém přichází k Ježíšovi v noci, je to, že noc tehdy byla obvyklým časem pro rozhovory učenců. Přes den měl každý spoustu práce, ale v noci, když je tma a na práci už není vidět a olej na svícení je drahý, tak nastává ideální čas pro rozhovory. Možná, že toto je ten důvod, proč Nikodém přichází k Ježíšovi v noci. Chtěl bych vztáhnout obě tyto možnosti na letošní noc kostelů.

Noc kostelů je tady pro Nikodémi dnešních dnů, pro ty, kteří se chtějí podívat do kostela a možná se i něco dozvědět o Ježíšovi, ale normálně ve dne by do kostela kvůli nějakým svým osobním důvodům nešli. Noc kostelů jim však nabízí být tady inkognito, jaksi nezávazně, nepozorovaně. A proto přijdou.

Ale noc kostelů je tady i pro ten druhý typ Nikodému dnešní dnů, pro ty, kteří nemají přes den čas, kteří jsou příliš zaměstnáni. Světlo dne jim neustále ukazuje, co všechno je ještě potřeba udělat, zvládnout a stihnout. Ale noc je časem odpočinku od práce a ten odpočinek může mít i podobu setkání s něčím, co má duchovní rozměr. Třeba i podobu důvěrného rozhovoru o zásadních věcech našich životů. I pro tento druh Nikodémů tady je noc kostelů.

Nočním setkáním Nikodéma s Ježíšem zároveň evangelista Jan naznačuje, že v temnotě noci se lze setkat se světlem, kterým je Ježíš. V noci vidíme, jak krásně svítí hvězdy, jedině noc nám nabízí tento krásný pohled. Proto bych si přál, aby také noc kostelů nabídla pohled na světlo, kterým je Ježíš. Přál bych si, aby noc kostelů byla nocí Nikodémů, těch, kteří přijdou do kostela a setkají se tam s něčím, co bude promlouvat k jejich srdci.

Za to budeme jako křesťané také společně prosit v přímluvných modlitbách, ale nejdřív zazpíváme písničku, která vyjadřuje naší společnou víru. Je to písnička: Jeden Pán, jedna víra.

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA