28.05.2011 11:22

Evangelický hřbitov má opravenou zídku s bránou

 

Rozvalená zídka u levé branky na evangelický hřbitov v Proseči je od letošních Velikonoc minulostí. Mnohým by bylo líto, kdyby toto starobylé místo odpočinutí zemřelých blízkých dál chátralo.

     Současné vedení města Proseč naštěstí zadalo její opravu firmě Lomykámen, s.r.o. Pan Luboš Baťa postiženou část zdi rozebral na jednotlivé kameny do hloubky půl metru, aby viděl stav osazení levého křídla železné brány. Postupné rozvolňování zídky způsobily nejen povětrnostní podmínky, dlouhodobá nepéče správce hřbitova, ale také silné kořeny lípy stojící právě v tomto rohu zevnitř hřbitova. Část jednoho kořene byla odstraněna. Poté bylo třeba zídku znovu sestavit, zpevnit, opravit i dlažbu, což se panu Baťovi díky pečlivé řemeslné práci povedlo. Pískovcová poklice zídky je též upravena a nově osazena. Zídka je nahrubo omítnuta. K dobru je i nová hřbitovní vývěska, takže nebude nutné nabídky služeb souvisejících se hřbitovem připichovat na stromy. Rekonstruovaná zídka, usazení brány, nově natřené branky jsou do budoucna lépe chráněny i dobře ladí ke starobylosti místa.

 

     Je pochopitelné, že záležitosti živých mívají přednost před hřbitovními zídkami, cestami a stromy apod. Snad proto léta neprobíhaly opravy průběžně, koncepčně a správa fungovala setrvačností a minimalisticky (sekání trávy). Je zřetelné, jak by nejen evangelickému hřbitovu v Proseči prospěla průběžná péče konkrétního člověka, řemeslníka i vizionáře, se vztahem k místu. A samozřejmě užší spolupráce města a dalších zainteresovaných. S novým zastupitelstvem města Proseč máme naději, že se tak v dohledné době stane.

Před opravou  Opravená ...

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA