09.12.2021 15:00

Úzkost a temnoty nebudou mít poslední slovo (vira.cz)

Ježíš řekl svým učedníkům: „Budou znamení na slunci, na měsíci i na hvězdách, na zemi úzkost národů, ... A tehdy lidé uvidí Syna člověka přicházet v oblaku s velikou mocí a slávou. Vzpřimte se a zdvihněte hlavu, protože se blíží vaše vykoupení. Dejte si pozor, aby vaše srdce nebyla zatížena nestřídmostí, opilstvím a pozemskými starostmi. Bděte a modlete se v každé době.“ (srv. Lk 21 25-36) 

Celý viditelný svět jednou pomine. I můj osobní svět jednou pomine. V biblickém textu evangelia ale čteme o  Božím ujištění: úzkost, temnoty, bolesti světa a smrt nebudou mít poslední slovo. Ježíš přijde a zlo bude definitivně poraženo. 

Tento příslib je spojen s výzvou k bdělosti a modlitbě. V souvislosti s Božím příchodem ji v evangeliích čteme opakovaně. Proč? Je totiž snadné nechat se zavalit všednodenními starostmi,  nechat se zdeptat zprávami, nechat se zmást, ztratit Boha ze zřetele a nechat se unášet proudem.  Je snadné přestat očekávat,  ztratit víru,  naději...  

Ale Ježíš burcuje: "Vzpřimte se, zvedněte hlavu. Bděte a modlete se." Ano, potřebujeme se probrat: "Pane, přijď se svou mocí a slávou, přijď se svou spásou..."  

Advent je doba očekávání. Výše uvedený biblický text nás varuje před tím, abychom se nechali zahltit. Co to konkrétně znamená pro mě? Co zahlcuje mě? Chci, aby Ježíš  se svou mocí přišel i do mého života? Potřebuji ho? 

Přijď Pane, probuď mě z mé letargie,
ukaž mi, čím  zanáším své srdce, 
přijď se svou mocí, 
přijď se svým milosrdenstvím,
přijď se svou útěchou,
přijď Pane, přijď do mého života
a dej mi jistotu,
že ty jsi mým Cílem,
Domovem
i Cestou…

       Autor: OVA na www.vira.cz

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA