24.12.2020 08:59

Rodinná štědrovečerní pobožnost

 

Úvodní slovo: V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jediného Syna, abychom skrze něho měli život. (1. list Janův 4,9)

 

Píseň: Čas radosti, veselosti – 293

 

Modlitba: Pane Ježíši, pomáhej nám, ať stále hlouběji chápeme tajemství tvého narození, aby ses narodil i v nás. Potom nebudeme ve vleku své minulosti a naše zranění nebudou naším osudem. Ty s námi začínáš stále znovu a chceš, abychom se ti stávali ve tvé lásce podobní.

Otevírej tedy naše srdce pro svoji lásku, která zazářila, když jsi přišel na tento svět jako novorozeně položené do jeslí. Prozařuj a zaháněj touto láskou také naše temnoty, strachy a smutky. Daruj nám novou naději, že tvá láska je silnější než veškerá nenávist a dej nám prožít pokoj, který převyšuje všechny naše obavy.

Prosíme buď obzvláště s těmi, kteří právě o Vánocích víc než jindy prožívají to, že se jejich život nedaří. Vzpomínají na mnohé vánoční svátky, kdy si připadali v bezpečí a milováni, ale tyto vzpomínky jim nedávají útěchu, protože se dnes cítí naprosto jinak. Prosíme, nacházej si cestu ke každému z nás. Amen.

 

Čtení z evangelia: Marie porodila svého prvorozeného syna, zavinula jej do plenek a položila do jeslí, protože se pro ně nenašlo místo pod střechou. A v té krajině byli pastýři pod širým nebem a v noci se střídali v hlídkách u svého stáda. Náhle při nich stál anděl Páně a sláva Páně se rozzářila kolem nich. Zmocnila se jich veliká bázeň. Anděl jim řekl: „Nebojte se, hle, zvěstuji vám velikou radost, která bude pro všechen lid. Dnes se vám narodil Spasitel, Kristus Pán, v městě Davidově. Toto vám bude znamením: Naleznete děťátko v plenkách, položené do jeslí.“ A hned tu bylo s andělem množství nebeských zástupů a takto chválili Boha: „Sláva na výsosti Bohu a na zemi pokoj mezi lidmi; Bůh v nich má zalíbení.“ Jakmile andělé od nich odešli do nebe, řekli si pastýři: „Pojďme až do Betléma a podívejme se na to, co se tam stalo, jak nám Pán oznámil.“ (Lukáš 2,7–15)

 

Vánoční pohádka: Nedaleko od místa, kde se narodil Ježíš, měli pastýři své ovečky. Starali se o ně, ale v jejich blízkosti žil také zlý vlk, který byl nejen zlý, ale i úskočný, a vždycky, když pastýři trochu nedávali pozor, tak některou z nich chytil a roztrhal. Pastýři se ho báli a neměli ho vůbec rádi. Vždycky po něm házeli kamení a snažili se ho zahnat.

Až se jednou stalo něco zvláštního. Pastýři slyšeli, že se nedaleko narodil Pán Ježíš a řekli si, že se tam půjdou podívat. Vlk se zaradoval – nikdo nehlídá stádo, nikdo mě nebude zahánět, to si naloupím a roztrhám ovcí! Ale najednou ho přemohla zvědavost. Řekl si: To je zvláštní. To pastýři ještě nikdy neudělali, aby všichni takhle odešli pryč. To se musím jít podívat, kde jsou a co dělají…

A tak se za nimi plížil, schovával se za keři, aby ho neviděli, až se dostal ke stáji, byla to taková jeskyňka, a v ní Marie, Josef a v jesličkách byl položený Ježíšek. Vlk tiše stál a díval se, co se bude dít. Viděl, jak se pastýři radují, a pomyslel si, že počká, až odejdou a podívá se víc zblízka, aby mu nic neuteklo.

Pastýři po chvíli opravdu odešli a kolem se rozhostil klid. Tak velký klid, že se Marii i Josefovi začaly zavírat oči. Teď je ta správná chvíle, řekl si vlk. Teď je všechny sežeru. A začnu od toho nejmenšího…

Vlk se krok za krokem plížil k jesličkám. Opatrně a tiše, aby nezpůsobil nějaký šramot. A už byl kousek od jesliček. Chystal se skočit … a v tom se na něj Ježíš podíval a usmál se. To se vlkovi ještě nikdy nestalo, že by se na něho někdo usmál. A co víc – Ježíš jej pohladil! To se mu už vůbec nikdy nestalo, protože všichni na něj vždycky jen nadávali nebo po něm házeli kamení.

Ale pak se stalo ještě něco: když se na něj Ježíš usmál a když ho pohladil, praskla vlkovi kůže a z té vlčí kůže vylezl člověk. Takový, jakého Bůh chtěl mít. A ten člověk začal chválit Boha a děkovat mu za to, že ho takovýmto způsobem proměnil. No, a to je konec pohádky. Kdo jí porozuměl, ten ví, o čem jsou Vánoce. 

Hospodine, děkujeme ti, že nás proměňuješ láskou, kterou jsi ukázal prostřednictvím svého Syna Ježíše. Amen.

 

Text

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA