24.12.2017 21:47

Rodinná štědrovečerní pobožnost

Rodinná štědrovečerní pobožnost

Úvodní slovo: V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jediného Syna, abychom skrze něho měli život. (1J 4,9)

Píseň: 293 – Čas radosti, veselosti

Modlitba: Bože, původce všeho života, v této svaté noci nám zazářil jas tvého božského světla a my jsme poznali, že tvůj Syn se pro naši spásu stal člověkem. Dej, abychom toto tajemství ve víře pochopili a uchovali, dokud jednou nebudeme hledět na jeho nezahalenou slávu. O to tě prosíme skrze Ježíše Krista, tvého Syna a našeho bratra, který s tebou a s Duchem svatým žije v našem středu nyní i na věky. Amen.

Biblické čtení:

Hle, dívka počne a porodí syna a dá mu jméno Imanuel (to je „S námi Bůh“). (Iz 7,14). Neboť se nám narodí dítě, bude nám dán syn, na jehož rameni spočine vláda a bude mu dáno jméno: „Divuplný rádce, Božský bohatýr, Otec věčnosti, Vládce pokoje.“ Jeho vladařství se rozšíří a pokoj bez konce spočine na trůně Davidově a na jeho království. Upevní a podepře je právem a spravedlností od toho času až navěky. Horlivost Hospodina zástupů to učiní. (Iz 9,5–6)

Zamyšlení: Kdysi dávno svolala zvířata sněm. Liška se zeptala veverky: „Co pro tebe znamenají Vánoce?“ Veverka odpověděla: „Pro mne Vánoce znamenají krásný stromeček ozdobený spoustou svíček a cukrovím, které mám tak ráda.“

Liška se připojila se svou představou: „Pro mne samozřejmě nesmí chybět voňavá pečená husička. Bez pečínky by to opravdové Vánoce nebyly.“ Do řeči se jim vložil medvěd: „Vánočka! O Vánocích musím mít obrovskou sladkou vánočku!“

Slyšet se dala také straka: „Podle mne jsou o Vánocích nejdůležitější krásné a zářící šperky. O Vánocích se má všechno jen třpytit.“ Pozadu nechtěl zůstat ani vůl: „Vánoce dělá Vánocemi teprve šampaňské. Já bych ho vypil klidně dvě konve!“

A osel, který to už nevydržel, se rychle zmocnil slova: „Vole, zbláznil ses? Vždyť na Vánocích je nejdůležitější Ježíšek. Copak jsi na to zapomněl?“ Vůl se zastyděl, sklopil velkou hlavu a zabučel: „A vědí to vůbec lidé?“

Díky Bohu víme, že na Vánocích je nejdůležitější Ježíšovo narození, které je pro nás projevem Boží blízkosti a hlubokého zájmu o člověka. Ježíš se narodil, aby nám bylo zřejmé, jak moc nám chce být Bůh blízko, doslova na dotek. Proto je Ježíšovo prorocké jméno Imanuel, což znamená „S námi Bůh“.

Hospodine, o Vánocích slavíme to, že k nám sestupuješ, že se k nám skláníš, že se ve svém Synu stáváš jedním z nás. Prosíme, abychom si vědomí tvé blízkosti uchovali i pro dny všední. Buď s námi, neboť ty jsi naší nadějí. Amen.

Píseň: 655 – Tichá noc

Požehnání: Boží Syn sestoupil mezi nás, abychom skrze něho měli přístup k Bohu Otci. Ať nás Bůh skrze něho naplní svým pokojem a připočte nás ke společenství svých milovaných dětí. Amen.

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA