24.12.2016 00:44

Rodinná štědrovečerní pobožnost 2016

Introit: Hospodin řekl: „Dobře jsem viděl ujařmení svého lidu... Slyšel jsem jeho úpění… Znám jeho bolesti. Sestoupil jsem, abych jej vysvobodil…“ (Exodus 3,7–8)

Píseň: Čas radosti, veselosti – 293

Modlitba: Všemohoucí Bože, ty jsi v Ježíši Kristu opustil svou všemohoucnost a přišel jsi k nám jako malé a bezbranné dítě. Pro nás ses stal malým, abychom opustili své velikášství. Ty jsi nám v Ježíši Kristu daroval svůj božský život, abychom už neměli zapotřebí se sami vydávat za bohy. To ty jsi utišil naši nejhlubší touhu, aby byla naše lidská pomíjivost skrze tvou blízkost uzdravena, aby byla naše lidská láska naplněna tvou božskou láskou.

Dej, ať stále hlouběji chápu tajemství tvého narození z Panny Marie, aby ses i ve mně narodil. Když se ve mně narodíš, dojdu ke své pravé podstatě a ty oslavíš se mnou nový počátek. Potom nebudu určen svou minulostí a má zranění nebudou mým osudem.

Ty se mnou začínáš stále znovu. V Ježíši jsi uskutečnil svůj původní sen o člověku. A chceš, aby se i ve mně skrze Ježíše stal tvůj sen o člověku skutečností. Amen.

 

Biblické čtení: Když se narodil Ježíš v Judském Betlémě za dnů krále Heroda, hle, mudrci od východu se objevili v Jeruzalémě a ptali se: „Kde je ten právě narozený král Židů? Viděli jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit.“ (Mt 2,1–2)

 

Vánoční mini-příběh nejen pro děti: V jedné zemi na Východě žil před dvěma tisíci lety mladý blázen. Jako každý blázen snil i on o tom, že se jednou stane moudrým. Miloval hvězdy. Nikdy jej neunavilo pozorovat je a při tom žasnout nad nekonečností nebe. A tak se stalo, že jedné noci objevili novou hvězdu nejen mudrci, ale i tento blázen.

„Ta nová hvězda je jasnější než ostatní“, myslel si. „To bude královská hvězda – narodil se nový král! Chci mu nabídnout své služby. Vždyť jestliže je to král, bude určitě potřebovat také nějakého blázna, aby jej pobavil. Vydám se na cestu a budu jej hledat. Hvězda mě povede.“

Dlouho přemýšlel, co by novému králi mohl přinést darem. Avšak neměl nic, co by mu mohl darovat. Přesto se však vydal na cestu. Po mnoha dnech putování se hvězda zastavila na jednom místě a smála se na něj jasněji než kdykoli předtím. A v tom uviděl cestu k nějaké stáji.

Před stájí potkal tři mudrce se vzácnými dary a zástup pastýřů. I oni hledali nového krále. Ten ležel v jeslích, bylo to malé, bezbranné, chudé dítě. Jeho maminka Marie, která zrovna chtěla na slámu prostřít čisté plínky, se bezradně rozhlížela a hledala pomoc. Nevěděla, kam by dítě položila. Josef právě krmil osla a všichni ostatní měli plné ruce darů. Tři králové přinášeli zlato, kadilo a myrhu, pastýři pak vlnu, mléko a chléb.

Jen blázen zde stál s prázdnýma rukama. Marie, plná důvěry, položila tedy dítě do jeho náruče. Tak našel krále, kterému chtěl v budoucnu sloužit. A to dítě, které mu leželo v náruči, mu nyní svým úsměvem darovalo moudrost, po níž tak toužil.

Modlitba: Dobrotivý Bože, před darem tvého Syna také stojím s prázdnýma rukama. Pomoz mi jej znovu přijmout jako toho, kdo se narodil i pro mě. Myslím dnes na lidi, kteří jsou o Vánocích sami, kteří ztratili milého člověka, kteří se cítí opuštěni, kteří mají strach, že se jejich život nezdaří. Dej, ať tvé laskavé světlo, které zazářilo při Ježíšově narození, proudí také do jejich srdce, aby se cítili zahrnutí do tvé lásky a jejich temnota byla projasněna. Amen.

Píseň: Tichá noc – 655

Požehnání: Požehnání Boha pečujícího Otce, požehnání Syna z Marie narozeného a požehnání svatého Ducha, který nás těší jako matka své dítě, buď s námi se všemi nyní i na věky. Amen. 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA