10.02.2011 22:38

QUINOA - tradiční jihoamerická obilovina

Čím nám může prospět?

Na první pohled nenápadná Quinoa [kinoa] patří mezi výživové „bomby“. Může se pochlubit vysokým obsahem bílkovin (od 12 do 22 procent)a pyšní se i řadou vitamínů – např. beta-karotenem, vitamínem C, kyselinou listovou, thiaminem nebo riboflavinem.

A aby toho nebylo málo, nabízí i nezanedbatelný zdroj minerálů, obsahuje vápník, železo, draslík, zinek nebo hořčík. Díky vláknině je i lehce stravitelná a neobsahuje lepek.

Výše obsahu všech hodnotných látek u konkrétního vzorku quinoy záleží na kvalitě půdy a způsobu obhospodařování. I proto se vyplatí kupovat quinou v biokvalitě.

Jak na ni?

Quinoa není náročná na přípravu, po uvaření má jemnou, nadýchanou strukturu a lehce oříškovou chuť. Je lépe ji před vařením důkladně propláchnout nebo mít předem pár hodin namočenou (vodu vylít a dát novou) kvůli zbavení se hořčin.

Vaří se asi 14 - 18 minut – voda 2 : quinoa 1 díl. Uvařená quinoa vypadá jako malé naboptnalé zrnko popkornu, měla by být měkká, tzv. "al dente - na skus". Ke konci vaření osolíme.

Upravuje se jak naslano (s kořením, zeleninou), tak i nasladko (např na snídani s medem, ovocem, ořechy nebo rozinkami). Můžeme ji použít podobně jako rýži, kuskus nebo ji s rýží kombinovat, přidávat ji do polévek, karbanátků, zapékat atp.

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA