10.02.2011 22:38

QUINOA - tradiční jihoamerická obilovina

Čím nám může prospět?

Na první pohled nenápadná Quinoa [kinoa] patří mezi výživové „bomby“. Může se pochlubit vysokým obsahem bílkovin (od 12 do 22 procent)a pyšní se i řadou vitamínů – např. beta-karotenem, vitamínem C, kyselinou listovou, thiaminem nebo riboflavinem.

A aby toho nebylo málo, nabízí i nezanedbatelný zdroj minerálů, obsahuje vápník, železo, draslík, zinek nebo hořčík. Díky vláknině je i lehce stravitelná a neobsahuje lepek.

Výše obsahu všech hodnotných látek u konkrétního vzorku quinoy záleží na kvalitě půdy a způsobu obhospodařování. I proto se vyplatí kupovat quinou v biokvalitě.

Jak na ni?

Quinoa není náročná na přípravu, po uvaření má jemnou, nadýchanou strukturu a lehce oříškovou chuť. Je lépe ji před vařením důkladně propláchnout nebo mít předem pár hodin namočenou (vodu vylít a dát novou) kvůli zbavení se hořčin.

Vaří se asi 14 - 18 minut – voda 2 : quinoa 1 díl. Uvařená quinoa vypadá jako malé naboptnalé zrnko popkornu, měla by být měkká, tzv. "al dente - na skus". Ke konci vaření osolíme.

Upravuje se jak naslano (s kořením, zeleninou), tak i nasladko (např na snídani s medem, ovocem, ořechy nebo rozinkami). Můžeme ji použít podobně jako rýži, kuskus nebo ji s rýží kombinovat, přidávat ji do polévek, karbanátků, zapékat atp.

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Proseč 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E


468 000 207
farář: 608 054 457
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

18. 11. Nedělní bohoslužba 9.00
19. po 14,45 Nábožko mladší sk. (Jarošov)
20. út 15,00 Nábožko starší sk. (na faře)
23. pá setkání třicátníků (Litomyšl)
25. 11. Nedělní bohoslužba 9.00