10.02.2011 22:44

Quinoa - 3 recepty

Zapečená quinoa

Suroviny

Dva šálky quinoi - tzn. jeden balíček, 2-3 mrkve, 1-2 petržele, kousek celeru, hlavičková kapusta (nebo můžeme dát zeleninu dle chuti, např. kombinace mrkev, hrášek, kukuřice a podobně), bylinky - petrželka, majoránka, provensálské koření, sůl. Kdo má rád česnek, tak na něj nesmí zapomenout (1-2 stroužky). Nakonec potřebujeme cca 30dkg sýra.

Postup:

Pokud nepoužíváte kupovanou quinoa v krabici či pytlíku, je nezbytné se nejdříve zbavit saponinů. Proto se zrnka namáčejí na několik hodin do vody, která se posléze vymění za čerstvou a zrna se v ní znovu nechají namočená.

Nadrobno pokrájíme zeleninu a dáme ji vařit společně s quinoou v osolené vodě, do které přidáme bylinky. Poměr vody je stejně jako rýže (2 šálky vody na 1 šálek quinoy). Vaříme po dobu 14 - 18 minut. Uvařená quinoa vypadá jako malé naboptnalé zrnko popkornu, měla by být měkká, tzv. "al dente - na skus". Ke konci vaření osolíme. Milovníci česneku vmíchají 1-2 rozmačkané stroužky česneku.

Uvařené odstavíme a připravíme si zapékací misku, kterou trochu vymažeme například kokosovým nebo palmovým tukem, samozřejmě může být i slunečnicový olej. Nastrouháme si sýr. Do zapékací misky dáme vrstvu quinoy se zeleninou a na to část nastrouhaného sýru, na to opet qouinou se zeleninou a pak zase sýr. Vrchní vrstva by měl být sýr.

Dáme zapéct na cca 10-15 minut do trouby a quinea je hotová.

Příště toto jídlo můžete vyzkoušet bez finálního zapékání, bez česneku a jen na talíři posypat strouhaným sýrem - a hned máte quinoové risoto :).

Dobrou chuť!

AUTOR: Kateřina Pařízková

 

Quinoa /merlík/ s kuřecím masem a zeleninou

Suroviny:

300 g quinoa, 500 g kuřecích prsíček, 2 barevné papriky nebo 2 cukety, 3 mladé cibulky, 2 stroužky česneku, kukuřice, hrášek, sladká chilli omáčka, 1 dcl pasírovaných rajčat, sůl, olivový olej, troška koření na gyros / nemusí být /.

Postup:

Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a opečeme na oleji. Přidáme nakrájenou papriku, plátky česneku a bílé části cibulek. Společně opékáme, přidáme pasírovaná rajčata a chilli omáčku, kukuřici, hrášek a dodusíme maso doměkka. Quinoa si připravíme podle návodu, uvedeném na obalu.
Na závěr obojí lehce promícháme a posypeme cibulkovou natí.

 

Houbové rizoto s quinou a parmezánem

Suroviny: 250g quinoy, 300g lesních hub - směs (můžete nahradit žampiony), 1 cibule, olivový olej, česnek podle chuti, sůl (nejlépe mořská), petrželka, parmezán (můžete nahradit sýrem, který máte rádi)

Postup: Nejprve si připravte quinou. Propláchněte a uvařte podle návodu v osolené vodě tvz. "al dente". V hrnci rozpalte olej a orestujete na něm cibulku nakrájenou na kostičky. Přidejte očištěné houby pokrájené na větší kousky a restujte dokud houby nebudou měkké. Potom ochuťte solí a česnekem. Smíchejte quinou a houbovou směs a vmíchejte jemně posekanou petrželku. Na talíři posypte sýrem. Doplňte čerstvou zeleninou a podávejte.

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Proseč 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E


468 000 207
farář: 608 054 457
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

18. 11. Nedělní bohoslužba 9.00
19. po 14,45 Nábožko mladší sk. (Jarošov)
20. út 15,00 Nábožko starší sk. (na faře)
23. pá setkání třicátníků (Litomyšl)
25. 11. Nedělní bohoslužba 9.00