10.02.2011 22:44

Quinoa - 3 recepty

Zapečená quinoa

Suroviny

Dva šálky quinoi - tzn. jeden balíček, 2-3 mrkve, 1-2 petržele, kousek celeru, hlavičková kapusta (nebo můžeme dát zeleninu dle chuti, např. kombinace mrkev, hrášek, kukuřice a podobně), bylinky - petrželka, majoránka, provensálské koření, sůl. Kdo má rád česnek, tak na něj nesmí zapomenout (1-2 stroužky). Nakonec potřebujeme cca 30dkg sýra.

Postup:

Pokud nepoužíváte kupovanou quinoa v krabici či pytlíku, je nezbytné se nejdříve zbavit saponinů. Proto se zrnka namáčejí na několik hodin do vody, která se posléze vymění za čerstvou a zrna se v ní znovu nechají namočená.

Nadrobno pokrájíme zeleninu a dáme ji vařit společně s quinoou v osolené vodě, do které přidáme bylinky. Poměr vody je stejně jako rýže (2 šálky vody na 1 šálek quinoy). Vaříme po dobu 14 - 18 minut. Uvařená quinoa vypadá jako malé naboptnalé zrnko popkornu, měla by být měkká, tzv. "al dente - na skus". Ke konci vaření osolíme. Milovníci česneku vmíchají 1-2 rozmačkané stroužky česneku.

Uvařené odstavíme a připravíme si zapékací misku, kterou trochu vymažeme například kokosovým nebo palmovým tukem, samozřejmě může být i slunečnicový olej. Nastrouháme si sýr. Do zapékací misky dáme vrstvu quinoy se zeleninou a na to část nastrouhaného sýru, na to opet qouinou se zeleninou a pak zase sýr. Vrchní vrstva by měl být sýr.

Dáme zapéct na cca 10-15 minut do trouby a quinea je hotová.

Příště toto jídlo můžete vyzkoušet bez finálního zapékání, bez česneku a jen na talíři posypat strouhaným sýrem - a hned máte quinoové risoto :).

Dobrou chuť!

AUTOR: Kateřina Pařízková

 

Quinoa /merlík/ s kuřecím masem a zeleninou

Suroviny:

300 g quinoa, 500 g kuřecích prsíček, 2 barevné papriky nebo 2 cukety, 3 mladé cibulky, 2 stroužky česneku, kukuřice, hrášek, sladká chilli omáčka, 1 dcl pasírovaných rajčat, sůl, olivový olej, troška koření na gyros / nemusí být /.

Postup:

Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a opečeme na oleji. Přidáme nakrájenou papriku, plátky česneku a bílé části cibulek. Společně opékáme, přidáme pasírovaná rajčata a chilli omáčku, kukuřici, hrášek a dodusíme maso doměkka. Quinoa si připravíme podle návodu, uvedeném na obalu.
Na závěr obojí lehce promícháme a posypeme cibulkovou natí.

 

Houbové rizoto s quinou a parmezánem

Suroviny: 250g quinoy, 300g lesních hub - směs (můžete nahradit žampiony), 1 cibule, olivový olej, česnek podle chuti, sůl (nejlépe mořská), petrželka, parmezán (můžete nahradit sýrem, který máte rádi)

Postup: Nejprve si připravte quinou. Propláchněte a uvařte podle návodu v osolené vodě tvz. "al dente". V hrnci rozpalte olej a orestujete na něm cibulku nakrájenou na kostičky. Přidejte očištěné houby pokrájené na větší kousky a restujte dokud houby nebudou měkké. Potom ochuťte solí a česnekem. Smíchejte quinou a houbovou směs a vmíchejte jemně posekanou petrželku. Na talíři posypte sýrem. Doplňte čerstvou zeleninou a podávejte.

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA