10.02.2011 22:24

Jak se rodí čokoláda …

1. V tropických pralesech, kde je teplo a vlhko, se pěstují kakaovníky (Theobroma cacao l.). Kvetou žlutě a tyto květy uzrávají v kakaové plody.

Plod je oválný, 15-30 cm dlouhý, 8-10 cm široký, jeden váží i 500 g. Obsahuje 20-60 semen.

Z 6000 květů uzraje v plod jen 20 z nich. Dohromady váží asi 10 kg a dají se z nich udělat 2 kg kakaové hmoty.

Přichází sklizeň: boby je potřeba odseknout, rozříznout a vyloupat z nich kakaová semena. Boby se dále čistí, nechávají 3-5 dní fermentovat, suší se a ukládají do jutových pytlů. V nich plují lodí do čokoládoven v Evropě.

Velká část kakaa, které putuje do České republiky, je vypěstována v Ghaně a Pobřeží slonoviny. K pěstitelům se však dostane pouze zlomek z konečné ceny čokolády, takže si její chuti nemohou užít. V nutnosti snižovat náklady na pěstování kakaovníků zaměstnávají západoafričtí zemědělci až 250 tisíc dětí. Místo učení a her se ohánějí mačetou, pracují s chemickými postřiky apod. i 10 h. denně.

2. V čokoládovnách se kakaové boby praží v pecích při teplotě 120 C. Pak se roztloukají na malé kousíčky, ty se drtí, aby vznikla řídká kakaová hmota.

3. K výrobě tvrdé čokolády se míchá kakaová hmota s cukrem a zahřeje se. Směs se nalije do forem a zchladí. U mléčné čokolády se do směsi přidává ještě mléko.

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Proseč 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E


468 000 207
farář: 608 054 457
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

18. 11. Nedělní bohoslužba 9.00
19. po 14,45 Nábožko mladší sk. (Jarošov)
20. út 15,00 Nábožko starší sk. (na faře)
23. pá setkání třicátníků (Litomyšl)
25. 11. Nedělní bohoslužba 9.00