12.03.2016 23:12

Sborový dopis Českobratrské církve evangelické v Proseči – jaro 2016

Velikonoční zamyšlení

Do zahrady své jsem přišel, sestro má, nevěsto… (Pís 5,1). Můj milý sestoupil do své zahrady… (Pís 6,2).

Po těch slovech odešel Ježíš s učedníky za potok Cedron, kde byla zahrada a do ní vstoupil on i jeho učedníci (J 18,1)… V těch místech, kde byl Ježíš ukřižován, byla zahrada a v zahradě nový hrob, v němž dosud nikdo nebyl pochován. Tam položili Ježíše, protože byl den přípravy a hrob byl blízko (J 19,41.42).

Motiv příchodu milého do zahrady patří k vrcholům milostné knihy Píseň písní, neboť v zahradě dochází k intimnímu setkání a naplnění vzájemné lásky. Již od starověku je tato milenecká láska vykládána jako obraz Boží lásky k člověku.

Ježíš také vstupuje do zahrady, aby zde prožil intimní setkání, v modlitbě s Bohem. Je zde také políben, ovšem jedná se o polibek zrady. Pak je zatčen, vyslýchán, ponižován, odsouzen, ukřižován, sňat z kříže a druhý den se znovu jeho tělo ocitá v zahradě, kde je Ježíš pochován.

I biblický ráj je popsán jako zahrada, jako prostor bezprostředního vztahu s Bohem, který člověk svým hříchem ztratil, ale díky Ježíši Kristu jej opět získává. Vstupme tedy během letošních Velikonoc jako Ježíšovi učedníci spolu s ním do pomyslné zahrady intimního setkání s Bohem. Přejeme, aby k tomu posloužila i letošní nabídka velikonočních sborových setkání.

                                                                                    Lukáš Klíma a Věra Tefrová

Rozpis velikonočních sborových setkání

Neděle 20. 3.

Květná neděle, po bohoslužbách následuje sborové shromáždění

Čtvrtek 24. 3.

Pašijové čtení na faře v 17.00 hod.

Pátek 25. 3.

Bohoslužby na faře s vysluhováním VP v 9.00 hod.

Pátek 25. 3.

Promítání Matoušových pašijí od J.S. Bacha v kostele v 18.00 hod.

Neděle 27. 3.

Bohoslužby v kostele s vysluhováním VP v 9.00 hod.

Pondělí 28. 3.

Ekumenická bohoslužba v Budislavi v 14.45 hod.

Milé sestry a milí bratři, předně vás zveme na výroční sborové shromáždění, které plánujeme letos na Květnou neděli 20. března. Jako obvykle bude navazovat na dopolední bohoslužby. Bohoslužby v kostele se letos budou konat od začátku května.

Dále vás zveme na velikonoční sborová setkání. Letos je Velký Pátek státním svátkem, proto jsme se rozhodli, že velkopáteční bohoslužby budou od 9.00 hod. na faře. V tento den vám nabízíme ještě jeden kulturně-duchovní zážitek při promítání Matoušových pašijí od J.S. Bacha v provedení Berlínské filharmonie. Tato projekce se uskuteční v 18.00 hod. v kostele.

Ekumenická odpolední bohoslužba na Velikonoční pondělí v Budislavském kostelíku, spojená s poutí z Proseče, je již tradiční záležitostí. Stejně jako v minulém roce se k nám přidají i někteří poutníci z Litomyšle. Vycházet budeme v 13.00 hod. z Prosečského náměstí, další možností je využít autobusu, který jede z Proseče ve 13.48 hod. Návrat do Proseče je autobusem v 16.06 hod. z Budislavi. Při bohoslužbách od 14.45 hod. nás hudebně doprovodí uskupení kolem Kristýny Řebíčkové.

V letošním roce náš sbor plánuje zlepšit využití farního parku instalováním dřevěného objektu stylizovaného jako Noemova archa (viz obrázek na druhé straně), který, věříme, přinese radost nejen mnoha dětem. Úhradu materiálů a neodborných prací v celkové výši 93 360,- Kč na tento projekt poskytne město Proseč. K úhradě odborných prací v celkové výši 57 600,- Kč máme dále přislíbený sponzorský dar 10 000,- Kč. Zbývající částku, tedy 47 600,- Kč, chceme pokrýt výtěžkem sbírky, kterou na tento účel staršovstvo sboru vyhlašuje. Sbírka bude probíhat do konce srpna. Děkujeme všem, kteří podpoří tento způsob zhodnocení prostor ve farním parku.

Poslední pozvání se týká festivalu k poctě Jeronýma Pražského, který se uskuteční v Praze 28. května. Poličský seniorát plánuje na tento festival společný zájezd, přihlašovat se něj budeme během dubna. Více informací o festivalu najdete na www.nase-reformace.cz a v evangelickém časopise Český bratr.

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA