17.10.2009 00:05

Sborový dopis Českobratrské církve evangelické v Proseči – jaro 2009

 

Zamyšlení k velikonocům

Jiné zachránil, sám sebe zachránit nemůže (Mt 27,42).

Posměšné volání Ježíšových nepřátel, které se nese vzhůru podél kmene kříže, vyjadřuje hlubokou pravdu o Ježíšově poslání. Zachraňoval lidi nemocné fyzicky i duševně, přinášel jim uzdravení, nasycení, odpuštění, nový život a vědomí Boží blízkosti. Dával lidem jistotu, že jsou Bohem přijímáni a milováni. Ukazoval Boží tvář, která i na hříšné lidi hledí rozjasněná a obdařuje je milostí a pokojem. Jestliže žijeme před touto Boží tváří, jsme zachráněni.

Ale v Ježíšově životě nastal také ostrý střet s těmi, kteří odmítli takto Ježíšem představenou Boží tvář, kteří odmítli tuto formu Boží záchrany. Byli to ti, kteří Ježíšovu záchranu v podobě uzdravení, odpuštění nebo nasycení nepotřebovali. Ti, kterým byl naopak Ježíš svým učením o Boží blízkosti nepohodlný, protože nějak ohrožoval jejich autoritu a moc. A když se nakonec rozhodli Ježíše zlikvidovat, dal by se jejich stav před Bohem, kterého Ježíš představuje, označit jako stav nezachráněnosti. Nejsou zachráněni, protože chtějí zlikvidovat původce záchrany. Ale Ježíš tuto nezachráněnost (prokletí) bere na sebe. Tím, že odmítne zachránit sám sebe, se vlastně spolupodílí na odmítnutí Boží záchrany a nechá na sebe dopadnout důsledek tohoto rozhodnutí. Slovy apoštolského vyznání „sestoupí do pekel“. To je projev Ježíšovi nejhlubší solidarity s hříšníky. Ovšem za tři dny k tomu řekne Bůh své. Velikonoce prožité v blízkosti vzkříšeného Pána, našeho zachránce, vám za sbor přejí:                                                   farář Lukáš Klíma a kurátorka Věra Tefrová

 

Program sborového života

Výroční sborové shromáždění proběhne letos poslední březnovou neděli, tedy 29. 3. 2009. Srdečně vás zveme na hudební program: Nešpory na Květnou neděli, které se budou konat v kostele 5. 4. 2009 od 17.00 hod. Varhanním přednesem klasických protestantských postních chorálů poslouží Dagmar Lapáčková, zpěvem a průvodním slovem M. Lapáček.

Během velikonoc jsou plánována tato setkání: pašijové čtení ve čtvrtek 9. 4. od 17.00 hod. na faře, velkopáteční bohoslužby s vysluhováním svaté Večeře Páně 10. 4. od 17.00 hod. na faře, bohoslužby na velikonoční neděli s vysluhováním svaté Večeře Páně od 9.00 hod. v kostele (kázat bude prof. Petr Pokorný) a bohoslužby na velikonoční pondělí v 17.00 hod. na faře.

Seniorátní rodinný pobyt s dětmi ve Vranicích se uskuteční od pátečního večera 24. 4. do neděle 26. 4. Bude připraven program pro děti i pro dospělé. Hostem bude farář Jan Čapek. Zakončení bude společnou nedělní bohoslužbou v kostele v Proseči (kázat bude Jan Čapek).

Společné ukončení biblických hodin je plánováno na pátek 8. 5. od 17.00 hod. v Proseči na faře. Hostem bude Jiří Beneš Th.D., významný český teolog, biblista a starozákonník, který je v současnosti vedoucím katedry biblistiky na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy.

 

Bohoslužby na svátek Nanebevstoupení Páně budou ve čtvrtek 21. 5. v 17.00 hod. v kostele. Do konce května probíhá sbírka darů na Jeronymovu Jednotu. Dar je možno odevzdat pokladníkovi, nebo starším sboru. V minulém roce jsme z Jeronymovy Jednoty obdrželi 25000,-Kč na opravu fary. Při svatodušní neděli 31. 5. budeme slavit svatou Večeři Páně. Dětský tábor je v letošním roce naplánován od soboty 15. 8. do 21. 8. v Pusté Rybné. Na září plánujeme sborový výlet na Jižní Moravu.

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA