12.03.2016 23:24

POSTNÍ SBÍRKA 2016 (lidé v táboře Dawdia) 20. 3.

Postní sbírku 2016 vyhlašujeme na podporu lidí, kteří žijí v uprchlických táborech v severním Iráku.

Připojme se na Květnou neděli a prostřednictvím Diakonie ČCE pomozme lidem, jako jsme my, kteří jsou ne vlastní vinou v nouzi.

z informací Diakonie :

Co už jsme udělali 

Už několik let podporujeme Syřany, kteří žijí v uprchlickém táboře Za´atarí v Jordánsku

Od roku 2015 pracujeme také v táborech na severu Iráku, kde našli útočiště lidé utíkající před tzv. Islámským státem.

Vloni tak dostalo 1020 rodin v provincii Dohúk hygienickou sadu, která pokryla potřeby jedné rodiny na čtyři měsíce. Do jednadvaceti základních a středních škol (celkem 20 499 studentů) jsme dodali hygienické balíčky za více než 31 tisíc eur.

Co uděláme

Letos pořídíme hygienické balíčky na jeden rok pro všech 800 rodin, které žijí v táboře Dawdia , a hygienické balíčky na jeden rok pro dvanáct škol, to je 9 051 žáků, v okresech Amedia a Zakho.

Diakonie se rozhodla svou pomoc na severu Iráku směřovat především táboru Dawdia. Ubohé podmínky totiž provází řada sympatických rysů táborové správy. Tábor je otevřený všem lidem různých ras i vyznání. Připomíná tak běžnou multikulturní společnost Sýrie či Iráku v době míru. Vedle sebe v táboře žijí křesťané, jezídové i muslimové.
To v oblasti zdaleka není obvyklé. Bývá například zvykem, že místní křesťanské kláštery přijímají jen křesťany a určité uprchlické tábory zase jen Araby. Dalším pozitivním rysem tábora Dawdia je, že jeho obyvatelé mají svobodu pohybu. To také není samozřejmost. V mnohých táborech je pravidlem, že je obyvatelé nesmějí opustit a žijí v podstatě ve vězeňském režimu, jakkoliv podmínky uprostřed jiných táborů jsou často mnohonásobně lepší než v táboře Dawdia.
Už zběžný pohled na tábor Dawdia ukazuje, že uprchlíci snesou hodně. Okolo tábora se táhne ostnatý drát. Na rozbahněné zemi stojí bílé stany, které představují převažující typ obydlí. Pohodlnější obytné buňky jsou v menšině. Mezi stany se táhnou šňůry s prádlem. Pozornost také poutají zvláštní nízké stavby z betonu a kamení připomínající vrcholek studny. Jsou to improvizované venkovní pece na chleba.Před táborem se rozkládá malé tržiště, jež by mohlo pro obyvatele tábora znamenat zdroj výdělků a přilepšení. Obchod ale vázne. Pětitisícový tábor leží v horách stranou všech velkých center. V sousedství je jen malá vesnice a není moc s kým obchodovat. V táboře často panují podmínky na hraně zvládnutelnosti. První zimu, která obnáší sníh a teploty dosahující minus patnácti stupňů, se lidem nedostávala tolik potřebná naftová kamna. To už se podařilo napravit. Školám ale například dál chybí základní vybavení. Jsou přeplněné a děti musejí sedět na zemi. Letos také selhávalo zásobování potravinovými balíčky. Chyběla v nich mouka, lidé museli vyžít jen z rýže, fazolí a oleje. To nestačí na víc než pouhé přežití.

Více na https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/69120/do-evropy-chce-maloktery-uprchlik-jenze-v-taborech-prestava-byt-k-vydrzeni-reportaz-z-iraku.html?utm_source=reflex.cz&utm_medium=copy

č. ú. 2400384700/2010   v. s. 318

Diakonie ČCE - Středisko humanitární a rozvojové spolupráce

www.youtube.com/channel/UCSLKFQRYmofEh5NQRS8VmSg

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA