31.10.2014 10:08

Podzimní sborový dopis

Sborový dopis Českobratrské církve evangelické v Proseči – podzim 2014

„Hospodin je podíl mně určený, je můj kalich; můj los držíš pevně, Hospodine.“ Žalm 16,5

Milé sestry a milí bratři,

letos v říjnu slavíme šestisté výročí od obnoveného vysluhování Večeře Páně podobojí, tedy podávání kalicha při Večeři Páně také laikům. Husitští teologové tehdy mimo jiné usilovali o to, aby se uskutečňovala Ježíšova slova, která pronesl při poslední večeři s učedníky: „Pijte z něho všichni.“ (Mt 26,27), aby se tedy na plnosti Večeře Páně podíleli nejen kněží, ale všechen věřící lid.

Kalich je zároveň pradávným biblickým symbolem pro úděl. Když žalmista vyznává, že Hospodin je jeho kalich, vyjadřuje tím, že Hospodin je tím, kdo mu připravil úděl, tedy že vše, co ho v životě potkává, přijímá z Boží ruky a nechce se o pomoc obracet jinam, než právě k Hospodinu.

Proto také pít společně z kalicha znamená sdílet stejný úděl. Tím, že při Večeři Páně všichni pijeme z kalicha, vyjadřujeme, že naším společným údělem je to, co pro nás připravil Ježíš Kristus. Vyjadřujeme tím, že přijímáme podíl na jeho smrti i novém životě.

Žalmista se raduje slovy: „Zvednu kalich spásy a budu vzývat Hospodinovo jméno.“ (Ž 116,13). Přijďte „zvednout kalich spásy“, přijďte oslavit Hospodinovo jméno a zároveň si připomenout toto kulaté výročí svou účastí na svaté Večeři Páně při letošní slavnosti díkůvzdání. Vedle vděčnosti za úrodu a veškeré požehnání v uplynulém roce bude také projevem vděčnosti za to, že Hospodin vede a obnovuje svoji církev. Za staršovstvo sboru zdraví a na setkání s vámi kolem stolu Páně se těší

         Lukáš Klíma a Věra Tefrová

Program sborového života

Neděle díkuvzdání, při které bude vysluhována svatá Večeře Páně, bude letos 19. 10. Kázáním Božího slova poslouží nadporučík Mgr. Gabriela Horáková, první vojenská kaplanka v dějinách Armády České republiky. Od další neděle 26. 10. se budou bohoslužby konat ve farním sále.

Slavnostní otevření meditačního prostoru na evangelickém hřbitově je naplánováno na úterý 28. 10. od 15 hodin. Proběhne představení ideové, umělecké a technické stránky projektu za účasti autorů a sponzorů projektu a následný varhanní koncert pražského varhaníka ing. Martina Čížka.

Rodinné bohoslužby jsou každou první neděli v měsíci. Kázání jsou tuto neděli přizpůsobeny pro děti a po bohoslužbách následuje posezení u malého občerstvení, někdy i s doprovodným programem. Zveme rodiče, aby své děti na tyto bohoslužby doprovázeli a společně tak nacházeli místo ve sborovém společenství.

Každou první neděli v měsíci se také konají ve 14.00 hod. ekumenické bohoslužby v kapli Boží lásky v Budislavi a každou druhou neděli od 13.30 hod. jsou bohoslužby na obecním úřadě v Jarošově. K biblickým hodinám v Proseči se budeme setkávat již tradičně ve středu od 17.00 hod., počínaje středou 29. 10. Přijďte s námi poznávat krásy a hloubky biblického poselství.

Výuka náboženství pro starší děti (5. – 8. třída) bývá v Proseči na faře v pondělí od 15.30 hod. a ve středu od 13.15 pro mladší děti (1. – 4. třída). Náboženství probíhá formou povídání o biblických příbězích a tematických her. Všechny děti jsou vítány. Mládež se setkává jednou za čtrnáct dní v pátek od 18.00 hod. a jednou za měsíc bývá setkání tzv. „třicátníků“.

První adventní neděli 30. 11. budou bohoslužby s vysluhováním svaté Večeře Páně. Adventní koncert je letos domluvený na třetí adventní neděli 14. 12. Vystoupí na něm zpěvačka a kytaristka Eva Henychová. Hodinu koncertu upřesníme.

Děkujeme všem, kteří podporují sborové společenství svou aktivní účastí na sborovém životě, finančními dary, svou pomocí a modlitbami. Přejeme všem pokojné podzimní dny.

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA