23.09.2022 14:21

Podzimní sborový dopis 2022

Sborový dopis Českobratrské církve evangelické v Proseči – podzim 2022

 

Žalm k díkůvzdání. Hlahol Hospodinu, celá země! Radostně služ Hospodinu! Vstupte před jeho tvář s plesem! Vězte, Hospodin je Bůh, on nás učinil, a ne my sami sebe. Jsme jeho lid, ovce, které pase. Vstupte do jeho bran s díkůvzdáním, do nádvoří jeho s chvalozpěvem!… (Žalm 100)

Milí bratři, milé sestry, v neděli 23. října budeme v našem sboru slavit slavnost díkůvzdání, při které Bohu děkujeme za úrodu letošního roku.

Křesťanská bohoslužba je ve své podstatě chválou a díkůvzdáním. Vznikající církev považovala děkování Bohu za hlavní rys své bohoslužby v návaznosti na Ježíšovo díkůvzdání za chleba a víno při hostině, kdy Ježíš „vzal chléb, vzdal díky, lámal a dával učedníkům“. (L 22,19)

Ježíš tak následuje mnohá díkůvzdání, která nacházíme v žalmech. Žalm 100 je přímo nadepsán jako „Žalm k díkůvzdání“. Vybízí celou zemi, tedy všechny národy, aby s radostí a vděčností předstoupili před Hospodina a uvědomili si, že on je náš tvůrce a my jsme jeho lid, který mu patří a o který on se stará. To je v žalmu znázorněno tím, že jsme ovce, které on pase. Hospodin se o nás stará jako dobrý pastýř o svoje ovečky: „Na pastvách zelených pase mne, k vodám tichým mne přivodí…“ Vstupme tedy navzdory všem současným těžkostem do jeho bran s díkůvzdáním.      

Lukáš Klíma a Věra Tefrová

Informace ze sborového života

Od 19. září do 25. listopadu má farář Lukáš Klíma studijní volno. V této době jej zastupuje farář Marek Vanča z Krucemburku, jeho mobil je 607 980 711. Tabulka uvádí vedení bohoslužeb v jednotlivé neděle.

V neděli 23. října bude bohoslužba díkůvzdání s vysluhováním svaté Večeře Páně. Od listopadu se pak budou bohoslužby konat ve farním sále. 

Rodinné bohoslužby jsou každou první neděli v měsíci. Kázání jsou tuto neděli přizpůsobena pro děti a hudební doprovod zpravidla zajišťuje sborová kapela. Zveme rodiče, aby své děti na tyto bohoslužby doprovázeli a společně tak nacházeli místo ve sborovém společenství. Po bohoslužbách následuje posezení na faře, někdy i s doprovodným programem. 

Každou první neděli v měsíci se také konají ve 14.30 hod. ekumenické bohoslužby v kapli Boží lásky v Budislavi.

K biblickým hodinám se v Proseči budeme setkávat od 31. října, vždy v pondělí od 19.15 hod. na faře. 

Náboženství pro děti bude stejně jako v minulých letech probíhat v Jarošově, v tomto školním roce v pondělí od 16.30 hod. 

První adventní neděli 27. listopadu budou bohoslužby s vysluhováním svaté Večeře Páně. 

Termín letošního adventního koncertu bude upřesněn ve vánočním sborovém dopise.

V současné době hledáme faráře nebo farářku, který by v našem sboru působil po té, co farář Lukáš Klíma od příštího září odejde do sboru Litomyšl. 25. září povede bohoslužby farář Jiří Ježdík z Písku, který projevil zájem o jednání s naším sborem ohledně svého farářského působení. Jsme v jednání také s dalšími faráři a prosíme, abyste na to pamatovali ve svých modlitbách.

Prosíme také, abyste štědře pamatovali na finanční potřeby našeho sboru při placení saláru, který můžete uhradit buď pokladníkovi Jiřímu Břeňovi v neděli před nebo po bohoslužbách, některému z presbyterů, nebo na číslo sborového účtu: 1143219389/0800.

Děkujeme všem, kteří podporují sborové společenství svou aktivní účastí na sborovém životě, finančními dary, svou pomocí a modlitbami. 

Přejeme vám všem pokojné podzimní dny.

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA