26.10.2009 21:41

DEN REFORMACE - 31.10. / Karel Sýkora

Den reformace letos připadá na sobotu 31. října. Dnes o tomto svátku u nás ví už jen málokdo. Přitom v některých zemích Německa je to státem uznaný svátek. Tento svátek má však svůj smysl, protože připomíná důležité duchovní dědictví. Vzhledem k tomu, že se jedná o duchovní dědictví nejen německé, ale vpravdě evropské, měli bychom o tom i my něco vědět. Je to přece i naše dědictví.

Událost, ke které se svátek vztahuje, se stala 30. října 1517. V ten den katolický kněz Martin Luther přibil na dveře kostela ve Wittenberku listinu s 95 články odsuzujícími prodávání odpustků. Proč to udělal? Nemohl se smířit s tehdejším učením a praxí své církve. V Římě byl tehdy rozestavěný svatopetrský dóm. Papež potřeboval další peníze na dokončení ambiciózního projektu. Potřeboval hodně peněz, a tak byl zvolen stejný způsob, jako před sto lety za Jana Husa - totiž prodej odpustků. Prodavači lidem slibovali, že si koupí odpustku zaplatí přímluvné modlitby kněží. Ti se budou modlit za duše jejich příbuzných, které se trápí v očistci. Bůh modlitby kněží vyslyší, hříšným duším odpustí a dříve je z očistce propustí.

Luther, stejně jako předtím Hus, s tímto učením a praxí zásadně nesouhlasil. Nenašel pro ně v Bibli žádnou oporu. Naopak, četl zvláště dopisy Pavlovy, a tam měl jasně napsáno, že Bůh odpouští z milosti. Odpuštění si nelze ani koupit, ani zasloužit, je to dar pouhé milosti, který člověk může přijmout jedině vírou. Luther vnímal kupčení s odpuštěním za hrubou urážku Boží dobroty a za zpronevěru církve jejímu poslání. Vždyť přece sám Ježíš ustanovil a pověřil církev, aby šířila evangelium - tj. dobrou zprávu o Boží lásce a milosti. Zveřejněním 95 tezí se Luther dotkl citlivého místa církve. Z Německa se reformace rychle a razantně šířila do Švýcarska, na sever do Skandinávie a přes kanál do Anglie. Řím reformní hnutí tehdy tvrdě odmítl, a tak se Evropa rozdělila. Bolestně a na dlouho.

(blog Karla Sýkory)

 

—————

Zpět


Kontakt

Farní sbor ČCE - Proseč

Českobratrská 120
539 44 Proseč u Skutče

Mail: prosec@evangnet.cz
poloha: 49°48'13"N, 16°6'44"E
č. ú. 114 321 9389/0800


farář (admin.): 607 980 711
kurátorka: 737 509 897



TENTO TÝDEN

5.11.  Rodinná neděle 9.00, přiběhy krále Davida
7.11. - Setkání staršovstva
 

 Aktuální NEDĚLKA